053-4316765 info@uwbudget.nl
16 september 2016 / door Maureen / PGB, Uw Budget / 0 Reacties

Daniel Perez, deze naam zegt u waarschijnlijk niet meteen wat. Daar gaan wij nu verandering in brengen. Daniel is namelijk een cliënt van PGB-service Uw Budget, alleen niet zomaar een cliënt. Nee, Daniel stond namelijk tijdens de Paralympische Spelen 2016 in de finale Boccia en veroverde de zilveren medaille!  ‘Boccia?’ hoor ik u denken. Ja, Boccia is één van de vele sporten tijdens de Paralympische Spelen. Een sport dat wel wat weg heeft van jeu de boules.

Uitleg Boccia:
Boccia (spreek uit: ‘botsja’) is een vorm van mikspelen; het is een sport die gespeeld kan worden door mensen met een (ernstige) beperking. Door middel van een toss wordt bepaald wie als eerste de witte bal mag spelen en in welk vak je moet staan. De witte bal wordt in het veld geworpen of gerold en dezelfde speler probeert zijn gekleurde bal zo dicht mogelijk bij de witte bal te spelen. Daarna is de tegenpartij aan de beurt. Hierna moet de partij gooien die het verste van de witte bal vandaan ligt. Deze partij moet net zolang gooien tot het lukt één van zijn ballen dichter bij de witte bal te spelen dan de tegenpartij etc. Het spel wordt doorgespeeld tot alle gekleurde ballen, dus 6 van elke partij, zijn gespeeld. Dit is een complete ronde, waarna de score kan worden opgenomen.

Boccia is speciaal bedoeld voor mensen met een motorische beperking. Het wordt met name gespeeld door mensen met een cerebrale parese (hersenaandoening met onder andere spasme), spierziekte, dwarslaesie of andere motorische beperking.

Voordat men Boccia gaat spelen, moet een speler ontdekken wat de beste manier is om de bal te werpen of te rollen. Dit kan zijn met de hand (boven- of onderhands) of met de voet of, indien iemand niet in staat is de bal vast te houden of met de voeten te spelen, met een goot of hulpstuk. Een assistent beweegt de goot op instructies van de speler.

Één van de helden in Boccia is dus Daniel Perez. Een cliënt van ons die doormiddel van zijn pgb dit allemaal heeft kunnen bereiken. Daniel heeft cerebrale parese en heeft daardoor begeleiding nodig bij het één en ander. Waaronder zijn sport beoefenen. De gemeente Enschede heeft Daniel dan ook WMO begeleiding toegewezen waarvoor hij en wij natuurlijk ook erg dankbaar zijn! Zo heeft hij doormiddel van pgb een begeleider in kunnen kopen om dit hoge doel te behalen.

Wij feliciteren Daniel met het behalen van de zilveren medaille bij de Paralympics in Rio

Bron: www.boccia.nl